17/Sep/2013

Αποχύμωση (μέρος 1ο): Φυγοκεντρικές ή αργής σύνθλιψης συσκευές??

 

 

 

 

 

 

Η αποχύμωση είναι μία πολύ ασφαλής, ακίνδυνη και αποτελεσματική “βόμβα” για το σώμα σου…ναι αλήθεια…προκαλεί εκρήξεις χαράς σε όλα σου τα κύτταρα…το πρόβλημα είναι τι γίνεται όταν καλείσαι να διαλέξεις αποχυμωτή…Ας πάρουμε μία μικρή γεύση από το τι κυκλοφορεί στο εμπόριο!

 

Οι δύο κύριες κατηγορίες είναι οι υψηλών και χαμηλών στροφών αποχυμωτές.

 

ΥΨΗΛΩΝ ΣΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟΧΥΜΩΤΕΣ

 

Οι υψηλών στροφών ονομάζονται αλλιώς φυγοκεντρικοί και χρησιμοποιούν τις πολύ γρήγορες ταχύτητες των λεπίδων τους για να κόψουν τα υλικά. Οι ταχύτητες αυτές μπορεί να φτάνουν και τις 20.000 ή 30.000 στροφές το λεπτό, κόβοντας και αποχυμώνοντας ταυτόχρονα. Αυτή η κατηγορία αποχυμωτών συναντώνται στα περισσότερα σπίτια και μαγαζιά, καθώς είναι και οι πιο οικονομικοί.

 

Δείγμα τέτοιων αποχυμωτών είναι οι τύπου Breville, όπως συνηθίζω να τους αποκαλώ και όπως τους γνώρισα από την ταινία “Fat, sick and nearly dead” . Η συγκεκριμένη ταινία με άφησε κυριολεκτικά άφωνη, γιαυτό και ανεπιφύλακτα σου προτείνω να την παρακολουθήσεις με ελληνικούς υποτίτλους ΕΔΩ (όχι βρε τώρα, αφού διαβάσεις το άρθρο!! άλλωστε είναι και περίπου 1,5 ώρα). Και βέβαια όταν λέω “τύπου” αυτό ακριβώς εννοώ, μπορεί να μην είναι η ίδια μάρκα αλλά κάτι παραπλήσιο. Τέτοιου τύπου αποχυμωτές στην Αθήνα τους έχω συναντήσει στους Οικολόγους στην Πανεπιστημίου και στο Αβοκάντο στη Νίκης. 

 

Συνήθως αυτοί οι αποχυμωτές είναι ανοξείδωτοι, 1200 με 1500W, 1 με 1.5 λίτρο χωρητικότητα για το χυμό και χωρητικότητα εισαγωγής υλικών τόση ώστε να χωράει ένα μήλο ολόκληρο ή λίγο μεγαλύτερη.

 

Ενδεικτικές μάρκες για αυτήν την κατηγορία είναι οι Sage και Breville (από 180€ έως 360€)

 

ΧΑΜΗΛΩΝ ΣΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟΧΥΜΩΤΕΣ

 

Οι χαμηλών στροφών αποχυμωτές ή αλλιώς αργής σύνθλιψης περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα μοντέλα από την προηγούμενη κατηγορία. Εδώ συναντάμε τους κάθετους (με μονό κοχλία) και οριζόντιους (με μονό ή διπλό κοχλία) αποχυμωτές και εύρος τιμής που κυμαίνεται από 220€ έως 600€. Επιπλέον της λειτουργίας τους για αποχύμωση, οι οριζόντιοι αποχυμωτές διαθέτουν εξαρτήματα για περαιτέρω λειτουργίες, όπως ομογενοποίηση για παρασκευή παγωτών σορμπέ, βουτύρων, πουρέδων, παιδικών τροφών, σαλτσών αλλά και ειδική “μύτη” για παραγωγή μακαρονιών από ζύμη.

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποχυμωτών αυτής της κατηγορίας είναι (σε παρένθεση οι ενδεικτικές τιμές τους από Αγγλία):

  • κάθετοι μονού κοχλία → Omega Vert (420€) → Hurom (470€)
  • οριζόντιοι μονού κοχλία → L’Equip (220€) → Matstone (220€) → Samson (250€) → Omega (310€)
  • οριζόντιοι διπλού κοχλία → Green Star (470€ έως 600€) → Green Power (420€)

 

ΤΕΛΙΚΑ? ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ?

 

Οι υψηλής ταχύτητας αποχυμωτές έχουν το εξής βασικό πλεονέκτημα…είναι γρήγοροι! Σε πέντε μόλις λεπτά θα δημιουργηθεί ένας χυμός που με την άλλη κατηγορία θα ήθελε τουλάχιστον μισή ώρα. Η φυγοκεντρική όμως λειτουργία τους δημιουργεί μία σχετική θερμότητα η οποία είτε μπορεί να καταστρέψει θρεπτικά συστατικά ή να οξειδώσει γρήγορα το χυμό.

 

Από την άλλη, οι χαμηλής ταχύτητας αποχυμωτές μπορεί να “χάνουν” σε χρόνο (μισή τουλάχιστον ώρα για παρασκευή 1 λίτρου χυμού) αλλά πλεονεκτούν σε ποιότητα αλλά και απόδοση χυμού. Ο κοχλίας συνθλίβει σε χαμηλές ταχύτητες τα φρούτα και τα λαχανικά με τέτοιο τρόπο, που εξάγει, ανάλογα με το μοντέλο βέβαια, και την τελευταία “σταγόνα” χυμού από το τρόφιμο, δημιουργώντας έτσι πιο στεγνές πούλπες, αλλά και λιγότερο αφρό και καθυστερημένο διαχωρισμό στο τελικό προϊόν. Είναι ιδανικοί επίσης για πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και για σιταρόχορτο!

 

Η επιλογή λοιπόν του κατάλληλου αποχυμωτή, κατά την προσωπική μου άποψη, έχει να κάνει περισσότερο με το είδος των υλικών που θέλεις να αποχυμώνεις και την ποσότητα που επιθυμείς σε καθημερινή βάση.  Φυγοκεντρικοί αποχυμωτές για φρούτα, βολβώδη λαχανικά και πιο σκληρά πράσινα λαχανικά αλλά και για μεγαλύτερες ημερήσιες ποσότητες, αργής σύνθλιψης αποχυμωτές για πράσινα λαχανικά, σιταρόχορτο αλλά και μικρότερες ημερήσιες ανάγκες…Χμμμ, υπάρχει και τρίτη λύση, αυτή που αναγκάστηκα να εφαρμόσω εγώ αλλά θα αναφερθώ λεπτομερώς σε νεότερο άρθρο…μέχρι τότε μείνε συντονισμένος!

 

 

 

 

 

Print pageEmail page