24/Sep/2013

Αποχύμωση (μέρος 2ο): Blender?? Ναι, υπάρχει και αυτή η λύση…

 

 

Στο προηγούμενο άρθρο μου αναφέρθηκα λεπτομερώς στις δυνατότητες και επιλογές που έχει κάποιος, προκειμένου να διαλέξει τον κατάλληλο αποχυμωτή. Εδώ θα περιγράψω περισσότερο την προσωπική μου εμπειρία και θα δηλώσω ευθαρσώς ότι μεταξύ των δύο κατηγοριών αποχυμωτών που υπάρχουν εκεί έξω, εγώ διάλεξα την τρίτη…:)))

 

Ποιά είναι αυτή? το blender…και τι σημαίνει αυτό?? Αν διαθέτεις ήδη ένα δυνατό blender, τύπου Vitamix, Blendec, Omniblend ή ακόμη και Thermomix, τότε πολύ απλά ρίχνεις όλα τα υλικά στον κάδο, με ένα ή δύο ποτήρια νερό (ανάλογα την ποσότητα), λίγα δευτερόλεπτα βζιν βζιν, στραγγίζεις με τουλουπάνι κι έτοιμος ο χυμούλης!!!


Σίγουρα η λύση αυτή του blender μπορεί να ακούγεται κάπως ή να θεωρείς ότι το αποτέλεσμα δεν είναι της ίδιας ποιότητας με τους χυμούς από αποχυμωτή! και θα συμφωνήσω, μπορεί και να μην είναι…Όμως είναι μία λύση για όλους εκείνους που δεν έχουν να διαθέσουν χρήματα για ένα ακόμη μηχάνημα στην κουζίνα, εφόσον έχουν ένα καλό blender ή για όλους εκείνους που θέλουν να αρχίσουν μια διαφορετική διατροφή αλλά ο προϋπολογισμός αρκεί για μία μόνο συσκευή ή για όλους εκείνους που δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου προκειμένου να αποχυμώσουν σε έναν αξιόπιστο κατά τα άλλα αποχυμωτή αργής σύνθλιψης!

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

 

Τα τελευταία επτά χρόνια, μεταξύ άλλων, έχουν περάσει από τα χέρια μου οι εξής συσκευές…ένας απλός φυγοκεντρικός αποχυμωτής, αγορασμένος από Ελληνική αλυσίδα καταστημάτων, ένας Omega Vert 350, ένας Green Star 1000 και ένα Thermomix…με τα εξής σχόλια:

 

→ ο απλός φυγοκεντρικός είχε πλήρη αποτυχία στα φυλλώδη λαχανικά, οπότε απορρίφθηκε εξαρχής. Βέβαια σίγουρα δεν είχε σε τίποτε να συγκριθεί με έναν τύπου Breville, ούτε σε αποτελεσματικότητα, ούτε σε απόδοση, αλλά ούτε και σε τιμή.

ο green star ήρθε αμέσως μετά…σταθερή αξία…αποχυμώνει τα πάντα και εννοείται και σιταρόχορτο, παράγει αρκετά στεγνή πούλπα αλλά υστερεί σε χρόνο και “στομώνει” γρήγορα…θέλει συνεχείς παύσεις για καθάρισμα. Ομως τον χρησιμοποιώ για άλλες  δημιουργίες, όπως κριτσίνια, παγωτά και ζύμες (για ωμοφαγικές συνταγές μιλάω πάντα, μην ξεχνιέσαι!)

ο omega vert 350 ήρθε πρόσφατα στην κουζίνα μου και μετακινήθηκε σχεδόν αμέσως…δεν είχε τίποτε περισσότερο να μου προσφέρει σε σχέση με τον green star, εκτός του ότι καταλαμβάνει μικρότερο χώρο στον πάγκο της κουζίνας. Ακόμη και στο πλύσιμο και τη συναρμολόγηση, τον ίδιο χρόνο θέλουν.

vitamix και thermomix: τα απόλυτα εργαλεία στην κουζίνα μου πια! Ναι είναι γεγονός ότι δεν έχω ούτε το χρόνο ούτε την υπομονή να φτιάξω 3-4 λίτρα χυμών την ημέρα σε αργούς αποχυμωτές. Αν η ανάγκη μου ήταν μόνο για ένα ποτήρι την ημέρα, εννοείται ότι θα τους χρησιμοποιούσα…όμως οι μεγάλες ημερήσιες ποσότητες με οδηγούν σε γρήγορες λύσεις…σε 30 με 40 λεπτά κάθε μέρα έχω έτοιμα 3-4 λίτρα χυμών κάθε είδους, τα οποία τα διατηρώ μέχρι 24 ώρες στο ψυγείο, χωρίς να έχω αντιμετωπίσει οποιοδήποτε θέμα θέρμανσής τους λόγω των γρήγορων λεπίδων ή αλλοίωσης της γεύσης τους!


Ξέρω τι θα μου πεις τώρα…ειδικά αν γνωρίζεις λίγα πράγματα παραπάνω για τους πράσινους χυμούς…ότι οξειδώνονται και πρέπει να καταναλώνονται αμέσως…δυστυχώς ούτε αυτήν την πολυτέλεια έχω, γιαυτό φροντίζω να τους αποθηκεύω αμέσως μετά την παρασκευή τους στο ψυγείο, σε καλά κλεισμένα και 100% γεμισμένα γυάλινα δοχεία, ώστε να ελαχιστοποιήσω την επαφή τους με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο…


Η σκέψη μου ήταν η εξής: από το τίποτε προτιμώ να πίνω 2.5 λίτρα χυμών λαχανικών και φρούτων την ημέρα κι ας είναι φτιαγμένα σε blender και ας είναι αποθηκευμένα για λίγο στο ψυγείο…τα αποτελέσματά τους άλλωστε είναι τόσο ορατά στο σώμα μου που δεν μετανοιώνω στιγμή για την επιλογή μου!!!

 

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΥΜΟΥ

 

Παρασκευή


Η “βάση” των πράσινων χυμών μου είναι πάντα αγγούρια και celery,  γιαυτό και τοποθετούνται πρώτα στον κάδο του blender μαζί με το νερό. Στη συνέχεια προστίθενται όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός των 4 τελευταίων) με σειρά σκληρότητας προϊόντος…δηλαδή πρώτα τα καρότα και τα πατζάρια (αν υπάρχουν), τα μήλα, οι τομάτες κλπ. Ανακάτεμα για 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα turbo του thermomix ή 20 δευτερόλεπτα στην υψηλή ταχύτητα των δυνατών blender (ή τόσο χρόνο ώστε να καταλάβεις ότι έχουν πολτοποιηθεί τα υλικά χωρίς να θερμανθεί το μείγμα). Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξαναανακατεύουμε στους ίδιους χρόνους. Σουρώνουμε σε τουλπάνινο σακουλάκι, προσθέτουμε το λεμόνι και τα καρυκεύματα, ανακατεύουμε και καταναλώνουμε τον χυμό με ένα πλατύ χαμόγελο…Δεν με πιστεύεις ότι τα κύτταρά σου θα σε ευγνωμονούν, ε??? Πιες 1 λίτρο τέτοιο χυμό για μια εβδομάδα και μετά έλα να μου πεις τα αποτελέσματα….


Σημείωση:
Για τη συγκεκριμένη συνταγή, μοιράζω τα υλικά σε δύο δόσεις, αν χρησιμοποιώ Thermomix, και σε 4 δόσεις, αν χρησιμοποιώ Vitamix, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές οι λεπίδες, χωρίς να παραγεμίζει το δοχείο του blender!


*= τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα είναι: σπανάκι, φύλλα πατζαριών, λάπαθα, αντίδια και όλα τα είδη μαρουλιών. Από αυτά χρησιμοποιώ ένα είδος κάθε φορά. Επιπλέον, όταν έχω, αναμειγνύω μικρές ποσότητες ρόκας, μαϊντανού και κόλιανδρου, πάντα σε συνδυασμό με κάποιο από τα παραπάνω βασικά φυλλώδη λαχανικά.

       Υλικά για περίπου 1.750 ml χυμούλη:

 • 3-4 μικρά ή 1,5 μεγάλο αγγούρι
 • 1/2 μάτσο σέλερυ (μόνο τα κοτσάνια, αν δεν βρίσκουμε αυξάνουμε τα αγγουράκια)
 • 1,5-2 ποτήρια νερό
 • 3 μεγάλα καρότα (ή 5-6 μικρά)
 • 1 μήλο
 • 1 μεγάλη τομάτα ή 2 μικρές
 • 2 εκατοστά ρίζα ginger
 • 1 πιπεριά (προαιρετικά)
 • 1/2 κεφάλι μπρόκολο (προαιρετικό)

 

 • 300 γρ πράσινα φυλλώδη λαχανικά*
 • 100 ml περίπου χυμό λεμονιού
 • 1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν
 • 1/8 κ.γ. σκόνη ginger

 

Λοιπόν, εσύ ήπιες το χυμούλη σου σήμερα??

 

Print pageEmail page