12/May/2014

Επετειακή εβδομάδα Ημέρα 6η: Τα 1.001 km!!!

map2
Για αυτά τα 1.001 πραγματικά περιπατητικά χιλιόμετρα δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω, καθότι από πριν ακόμη γίνουν, ήθελα να αφιερώσω ολόκληρο βιβλίο…πώς να χωρέσω μια τέτοια περιπέτεια σε 700 λέξεις??

 

Δεν θα τη χωρέσω…απλώς θα την αγγίξω τελείως επιφανειακά προς το παρόν!! Στις 6/5/2013 ξεκίνησε ένα μεγάλο στοίχημα…να διανυθεί το Camino de Santiago στην Ισπανία με ωμοφαγική διατροφή…γνώριζα για ένα ζευγάρι (Βρετανών) που το κατάφερε με χορτοφαγική διατροφή…κι έτσι ήθελα να κάνω κάτι ακόμη πιο προχωρημένο…Το αποτέλεσμα?? Δεν τα κατάφερα τελικά…όχι γιατί δεν άντεξα…αλλά γιατί δεν υπήρχε επάρκεια ωμών τροφών στην Ισπανία…τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν διαθέσιμα (όταν ήταν διαθέσιμα) με το σταγονόμετρο στη διαδρομή και όταν ήταν, η κατάστασή τους ήταν απλώς άθλια!! Και όλα αυτά στην Ισπανία…σε μια μεσογειακή χώρα που το λιγότερο που θα περίμενα ήταν αφθονία φυτικής τροφής!! Πόσο λάθος έκανα…

 

Το διατροφικό πείραμα πέτυχε για τις 3 πρώτες εβδομάδες της διαδρομής…τόσο κράτησαν τα δικά μας αποθέματα ξηρών τροφών που είχαμε μαζί μας…σε συνδυασμό με κάποια μαγειρεμένα vegan πιάτα…μετά το χάος…ήταν τότε η περίοδος που άρχισα να τρώω ψωμί, μιας και οι μόνες δύο επιλογές διατροφικών ομάδων που είχα ήταν ή ψωμί πρώτο πιάτο, ψωμί κυρίως και ψωμοειδές γλυκό ή αντίστοιχα ψαρόσουπα για πρώτο, κρέας με πατάτες για δεύτερο και ζαχαρούχο γλυκό για επιδόρπιο!! Γελάτε, ε?? εγώ έκλαιγα όμως γιατί χάλασα τη διατροφή μου αλλά ήμουν αποφασισμένη να επιτευχθεί ο δεύτερος στόχος…να τελειώσω τη διαδρομή, με κάθε κόστος!!

 

Santiago1Στα Γαλλοϊσπανικά σύνορα, κάπου ψηλά στα Πυρηναία υπάρχει ένα χωριό που λέγεται San Jean Pied de Port, το οποίο αποτελεί την αφετηρία μιας προσκυνηματικής περιπατητικής διαδρομής που λέγεται Camino de Santiago, διαδρομή σχεδόν παντελώς άγνωστη στους Ορθόδοξους Έλληνες αλλά πολύ δυνατή σε αξία για τους Καθολικούς Ευρωπαίους….κάτι σαν το δικό μας προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα…Οχι! δεν το έκανα σε καμία περίπτωση για θρησκευτικούς λόγους, δεν με θα ενδιέφερε άλλωστε!

 

Τα πλεονεκτήματα της διαδρομής εκεί (και όχι κάπου στην Ελλάδα, όπως με ρώτησαν πολλοί) ήταν η ύπαρξη φτηνής στέγης και φαγητού σε ΟΛΗ τη διαδρομή…και όταν λέμε φτηνή, εννοούμε 5Ε η διανυκτέρευση και 7Ε το γεύμα το άτομο…λυπάμαι αλλά η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιες “πολυτέλειες”! Ενας ακόμη λόγος ήταν η ύπαρξη πολύ κόσμου κατά μήκος της…που σημαίνει ότι δεν θα είσαι ποτέ μα ποτέ μόνος…200.000 άνθρωποι την περπατούν κάθε χρόνο…μιλάμε για πολύ λαό!

 

Η διαδρομή, αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμη, έγινε περπατώντας με ένα σακίδιο 12 κιλών στην πλάτη, το οποίο περιείχε όλα τα υπάρχοντά μου…ρούχα, καθαριστικά, φαγητά, υπνόσακο, αδιάβροχο, φακό, κάμερα και κινητό…Αυτά και μόνον! Διήρκησε 48 ημέρες, ξεκίνησε στο San Jean της Γαλλίας και τελείωσε στο Barcelinos της Πορτογαλίας, μια απόσταση μεγαλύτερη των 1.300 οδικών χιλιομέτρων αλλά από αυτά, τα 1.001 διανύθηκαν αποκλειστικά ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ!! Μέση ημερήσια διαδρομή 27 χιλιόμετρα!

 

IMG_2620Οταν ξεκίνησα, είπα στον εαυτό μου πως θα περπατήσω όσο αντέξω…ακόμη και 2 ημέρες…αν πάω για 2 ημέρες και δεν τα καταφέρω, απλώς θα σταματήσω…όμως θα το ξεκινήσω και όσο πάει…Η κανονική διαδρομή του Camino τελείωνε στο Santiago de Compostela, χιλιόμετρα 800! Εφτασα εκεί, πήρα το πιστοποιητικό μου (ναι, δίνουν και από αυτό) κι εκεί αποφάσισα τα 800 να τα κάνω 1.000…έτσι απλά! Συνέχισα άλλα 100 περίπου χιλιόμετρα Δυτικά, έφτασα Ατλαντικό, κολύμπησα στον Ωκεανό, γύρισα στο Santiago (με λεωφορείο αυτή τη φορά) και συνέχισα το Camino Portuguese, ανάποδα, με φορά από το Santiago προς τη Λισσαβώνα, μέχρις ότου ολοκληρώσω τα 1.001 περιπατητικά χιλιόμετρα…ναι, τα μετρούσα μέρα μέρα…και όταν τα τελείωσα, απλώς σταμάτησα! Στο χάρτη που παρέθεσα στην αρχή του άρθρου, η διαδρομή ξεκινά από την πρώτη μωβ βουλίτσα δεξιά, τελειώνει αριστερά στο Santiago ενώ η υπόλοιπη διαδρομή μου δεν φαίνεται με εμφανή σημάδια…φαίνεται όμως η πόλη Barcelos στην Πορτογαλία, 2 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό μου!

 

Οι περιπέτειες αυτής της πορείας, όπως είπα και παραπάνω ήταν ατελείωτες και δεν περιγράφονται σε ένα άρθρο…έχω μεγάλο φωτογραφικό υλικό και καθημερινές σχεδόν βιντεοσκοπήσεις του εαυτού μου για τα συναισθήματα ή και τις περιπέτειες της ημέρας…Πραγματικά θα ήθελα να το αξιοποιήσω όλο αυτό, όμως απλώς δεν προλαβαίνω να το κάνω τώρα που επαγγελματικά τρέχουν όλα…τα καλοκαιρινά σεμινάρια, οι καθημερινές αναρτήσεις στα media, τα βιβλία που ετοιμάζονται, οι συνταγές που δοκιμάζονται, τα βίντεο που συνθέτονται, οι εργασίες προετοιμασίας του σπιτιού για εσάς και πολλά πολλά άλλα…Θα γίνει όμως, γιατί θέλω πολύ να μάθουν οι Ελληνες για αυτήν την απίστευτη από κάθε άποψη εμπειρία!

 

Ξέρω πως οι απορίες είναι πολλές, όμως σταματάω εδώ και θα κλείσω αύριο με το τελευταίο άρθρο αυτού του επετειακού αφιερώματος!

 

Ο διαγωνισμός για μία θέση στα καλοκαιρινά σεμινάρια ακόμη τρέχει…μια κοινοποίηση σε κάθε ημερήσιο άρθρο=μία συμμετοχή στην κλήρωση…δύο κοινοποιήσεις=δύο συμμετοχές… ;)


Website:
 www.MyLifeOnTheRaw.com

Youtubewww.youtube.com/user/MyLifeOnTheRaw

Facebookwww.facebook.com/MyLifeOnTheRaw

Twittertwitter.com/MyLifeOnTheRaw

Print pageEmail page