6/Aug/2013

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για την ευεξία

wellbeing2

Ποια ήταν η τελευταία φορά που ένοιωσες ευτυχισμένος? Πραγματικά ευτυχισμένος? Είμαι σίγουρη πως η πιο πιθανή απάντηση που θα ακούσω είναι όταν ερωτεύτηκες… Ναι, σίγουρα ο έρωτας απογειώνει…,αλλά σίγουρα θα υπήρχαν και άλλες, πιο “μικρές στιγμές”… Όταν ας πούμε πήγες διακοπές και αντί να ξενυχτάς μέχρι τις 6 τα ξημερώματα, εσύ απλά αποφάσισες να κοιμηθείς από νωρίς…, μήπως ήταν εκείνη τη φορά που χόρτασες ύπνο? Ή μήπως όταν τελείωσες το αερόμπικ σου στο γυμναστήριο και όταν βγήκες από την πόρτα, ένοιωσες “άλλος άνθρωπος”?? Μμμμ, τι άλλο? Α, ναι! εκείνη τη βόλτα που πήγες λίγο καιρό πριν στο δάσος, τη θυμάσαι? Και όταν έφυγες για ένα σαββατοκύριακο να πας στα χιόνια, δεν ένοιωσες καλύτερος άνθρωπος? Σίγουρα αυτό το χάζεμα στην Πλάκα μια ηλιόλουστη Κυριακή δεν μπορεί να μην σε έκανε να νοιώσεις ωραία…

 

Πολλές φορές στο παρελθόν προσπάθησα να σκεφτώ πόσο μια πραγματικά υγιεινή διατροφή συμβάλλει στη γενικότερη ευεξία… 30%, 50%, 90%?? Τελικά ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο ποσοστό, απλώς η καλή διατροφή αποτελεί τη βάση για μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη ζωή σε κάθε επίπεδο. Ομως μόνο αυτό δεν αρκεί… Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που λαμβάνουν χώρα στην πραγμάτωση της ευεξίας και της εσωτερικής ευτυχίας, παράγοντες που χωρίς αυτούς, ο κύκλος δεν κλείνει:

 

  • Άσκηση → Η άσκηση προκαλεί παραγωγή ενδορφινών, εκείνων δηλαδή των ορμονών που σε κάνουν να αισθάνεσαι ευτυχία. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος. Τα οφέλη της άσκησης είναι πραγματικά πολλαπλά και είμαι σίγουρη ότι τα ξέρεις ήδη, απλώς ακόμη δεν το έχεις πάρει απόφαση να το κάνεις… Να ΄ξερες πώς σε καταλαβαίνω…, κι εγώ έτσι ένοιωθα μέχρι πριν λίγο καιρό…, μέχρι που ανακάλυψα μερικές τόσο απλές ασκήσεις! (όχι δεν είπα εύκολες…, είπα απλές… Και θα τις μάθεις σύντομα σε επόμενο άρθρο, μείνε συντονισμένος!)
  • Επαρκής ξεκούραση και ύπνος → Είναι σίγουρο ότι κοιμάσαι όσο πραγματικά χρειάζεσαι? Μήπως ο ύπνος σου από τη 1 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί τελικά δεν φτάνει και τελικά χρειάζεσαι ένα ολόκληρο τόνο καφεΐνης για να ανοίξει το μάτι σου? Αν το πρωί που ξυπνάς χρειάζεσαι καφέ για να λειτουργήσεις, είναι η πρώτη και καταφανέσταστη απόδειξη ότι δεν κοιμάσαι όσο το σώμα σου χρειάζεται! Η δεύτερη έχει να κάνει με το τι έφαγες εχθές το βράδυ, αλλά αυτό και πάλι είναι αντικείμενο άλλης δημοσίευσης!
  • Καθαρός αέρας  → Τα κύτταρά σου δεν τρέφονται μόνο από αυτά που τρως, αλλά και από αυτά που αναπνέεις… Το οξυγόνο μάς είναι απαραίτητο, αλλά η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα και στις πόλεις δεν είναι η ενδεικνυόμενη… Αυτός που έχει κόψει το τσιγάρο και αυτός που έχει μετακομίσει σε χωριό είναι οι μόνες κατηγορίες ανθρώπων που μπορούν να πραγματικά να καταλάβουν την διαφορά και πώς συμβάλει ο καθαρός αέρας στη γενικότερη ευεξία τους!
  • Ηλιομπάνιο → δεν την έχεις ξανακούσει αυτή τη λέξη, ε? Χμμμ, λογικό, αφού είναι η δική μου ελεύθερη μετάφρασή για το αγγλικό sunbathing… Όχι δεν μιλάω για ηλιοθεραπεία, δεν μιλάω να πασαλείβεσαι με έναν τόνο χημικά, καρκινογόνα συστατικά 15 μέρες και 12 σαββατοκύριακα το χρόνο, 12 με 3 το μεσημέρι δίπλα στη θάλασσα… Μιλάω για εκείνα τα 20 με 30 λεπτά που θα πρέπει όλο το σώμα σου να έρχεται σε επαφή με τον ήλιο κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο. Η Βιταμίνη D που συντίθεται εκείνα τα 20 λεπτά σε ένα γυμνό σώμα χωρίς αναστολείς (βλέπε αντηλιακά) είναι τόσο απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών σου και για την εύρυθμη λειτουργία των ορμονών σου, όσο δεν φαντάζεσαι… Ζούμε σε μια χώρα λουσμένη στον ήλιο… Εκμεταλλεύσου το!
  • Υγιείς σχέσεις → ναι, θυμάμαι, μου είπες παραπάνω πως όταν ερωτεύτηκες πέταγες στα ουράνια… Ο κατάλληλος σύντροφος είναι το άλφα και το ωμέγα στην κοινωνική μας ζωή αλλά οι υγιείς κοινωνικές σχέσεις γενικότερα έχουν κι αυτές το ρόλο τους στην πραγμάτωση της ευτυχίας και της ευεξίας… Γι’ αυτό μακριά από τοξικές σχέσεις και από ανθρώπους που σου ρουφούν την ενέργεια!
  • Πνευματικά ερεθίσματα → τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική η τροφή του μυαλού… Το ξέρεις ότι εκείνοι που λύνουν σταυρόλεξα έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να πάθουν Αλτσχάιμερ και άνοια? Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται κι εκείνος τη δική του άσκηση… Διαβάζεις ή βλέπεις μόνο τηλεόραση, φιλτράρεις ό,τι ακούς ή απλώς οικειοποιείσαι τις προσλαμβανόμενες πληροφορίες επειδή τις είπε ο τάδε, ψάχνεις για νέα πνευματικά ερεθίσματα, κάνεις διαλογισμό?

Θεωρείς ότι είναι δύσκολο να έχεις όλα τα παραπάνω? Ναι λοιπόν είναι δύσκολο, αν έτσι θεωρείς! είναι επιτεύξιμο, αν έτσι πιστεύεις!!


Print pageEmail page