8/Oct/2013

Ναι είμαι ωμοφάγος…όχι δεν είμαι ακραία!

extreme_raw
Θυμωμένο το σημερινό άρθρο, αλλά δεν γίνεται αλλιώς…έχω και αρνητικά συναισθήματα…ναι είμαι άνθρωπος!

 

Εχει περάσει σχεδόν ένας μήνας που “περιπλανιέμαι” στα fora, στις ομάδες, στο Facebook…. έχω συζητήσει με πολύ κόσμο, ακούω απόψεις, διαβάζω άρθρα, δέχομαι συνέχεια ερωτήσεις…γενικώς επικοινωνία που την ήθελα για πάρα πολλούς λόγους! Από την αρχή αυτής της προσπάθειας είχα οραματιστεί αυτού του είδους την επικοινωνία προκειμένου η σχέση μας να είναι αμφίδρομη…να παρακολουθώ απορίες κι ερωτήσεις και να απαντώ με σύντομα κείμενα, με φωτογραφίες, με συνταγές, με βίντεο. Αλλωστε δεν το κάνω κρυφά…σας το λέω ξεκάθαρα…πείτε μου τι θέλετε να μάθετε κι εγώ θα βρω έναν τρόπο να ανταποκριθώ!!

 

Οχι δεν είμαι γιατρός και όχι δεν είμαι διαιτολόγος….είμαι ένας άνθρωπος που άλλαξε τρόπο ζωής, άλλαξε νοοτροπία, άλλαξε εμφάνιση κι έχει απλώς περισσότερη εμπειρία από πολλούς από εσάς, σε αυτό τον τομέα. Και ναι μεν μπορεί να έχω περισσότερη πείρα από πολλούς απο εσάς, αλλά σίγουρα έχω πολύ λιγότερη από τη Φλωρα και τον Σπάρτακο που εφαρμόζουν και διδάσκουν την ωμοφαγική διατροφή χρόνια στην Ελλάδα κι έχω σίγουρα απείρως λιγότερη από την Kate Wood, τη Shazzie, τον David Wolf, τις οικογένειες Monarch, Talifero, Boutenko, Sundance και πολλούς πολλούς άλλους που την εφαρμόζουν γύρω ή πάνω από μία εικοσαετία και τους παρακολουθώ συνεχώς τα τελευταία 7 χρόνια!


Γιατί τα λέω αυτά? μα για να δικαιολογήσω το θυμό μου όταν ακούω ότι η ωμοφαγική διατροφή είναι ακραία…ποιος θα μου προσδιορίσει το αντικειμενικά ακραίο?? Να ακούσω από κάποιον ότι για τον εαυτό του θεωρεί ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να αλλάξει διατροφικές συνήθειες, να το κατανοήσω απόλυτα…αλλά να ακούω γενικότητες του στυλ  ”έλεος με τα άκρα που πιάνει ο καθένας και τα υιοθετούμε ως πρότυπα” ή “παν μέτρον άριστον βρε παιδια, δεν χρειάζεται να φτάνουμε στα άκρα“…με φτάνουν στα δικά μου άκρα!


Μπορείς να τρως ο,τι σαβούρα θέλεις, κόκκινο κρέας με ορμόνες, άσπρο κρέας με αντιβιώσεις, γάλα με απ’όλα (αντιβιοτικά, ορμόνες, πύον, λακτόζη που κάνει τις χειρότερες αλλεργείες στο αναπνευστικό σύστημα των παιδιών), ψάρια με υδράργυρο, τηγανητά με καρκινογόνα καμμένα λάδια, λαχανικά με φυτοφάρμακα, φρούτα μη ώριμα γιατί έτσι σου είπε ο διαιτολόγος για να μην παχύνεις, αναψυκτικά light γιατί έτσι σου είπε ο διαφημιστής ότι είναι πιο υγιεινά κι ας είναι ακόμη χειρότερα από τα κανονικά, corn flakes από μεταλλαγμένο καλαμπόκι και λουσμένα στην άσπρη ζάχαρη, παριζάκι με MSG (που είναι το χειρότερο δηλητήριο που κυκλοφορεί σε πρόσθετο τροφίμων), άσπρο αλεύρι που κολλάει στα έντερά σου αφού η γλουτένη είναι απλώς μια τέλειας ποιότητας κόλλα (και που την είδα με τα μάτια μου να βγαίνει από το σώμα μου μετά από 82 ημέρες απόλυτης χυμονηστείας), ξηρούς καρπούς ψημένους και αλατισμένους (γιατί είναι πιο νόστιμοι), φρούτα και παγωτά για επιδόρπιο μετά από ένα λουκούλειο γεύμα από μοσχαράκι κοκκινιστό και πατάτες τηγανητές, συνοδευμένο από τζατζίκι, 1 κιλό ψωμί παπάρα στη χωριάτικη και δύο πηρουνιές ντομάτα (γιατί πώς να το κάνουμε, πάντα συνοδεύεις τα γεύματά σου με σαλάτες και φρούτα)….πραγματικά μπορείς να τρως ό,τι θέλεις…δεν θα σε κρίνω…το σώμα σου σού ανήκει και το κάνεις ό,τι θέλεις…


Αλλά ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΩ να λες εσύ εμένα ακραία, επειδή διατρέφομαι με ωμοφαγική ή vegan διατροφή, που επί 7 χρόνια διαβάζω ο,τι κυκλοφορεί για το θέμα αυτό και που εσύ δεν έχεις την παραμικρή ιδέα τι κάνω και γιατί το κάνω…


ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΩ να λες εσύ εμένα ακραία, εσύ που προσπαθείς να χάσεις κιλά καταπίνοντας μαγικά χαπάκια, θαυματουργά τσάγια απο ρεσβερατρόλη και σουλφοραφάνη (που πολύ απλά τα βρίσκεις στα κόκκινα σταφύλια και στα φύτρα του μπρόκολου) ή ρασπμπερυ κετόνς με μπλε και πράσινους κόκκους, ενώ εγώ κοντεύω να χάσω σχεδόν 50 κιλά τρώγοντας μόνο διαφορετικά από εσένα, χωρίς να χάσω τα μαλλιά μου και χωρίς να κοπεί η περίοδός μου….


και ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΩ να λες εσύ τον ωμοφάγο σύζυγό μου ακραίο που στα 57 του δεν έχει χοληστερίνη, δεν έχει τριγλυκερίδια, δεν έχει σάκχαρο, δεν έχει αρθριτικά, δεν ροχαλίζει σαν τρένο δίπλα στο αυτί μου το βράδυ, δεν χρειάζεται καφέ και τσιγαράκι για να ξυπνήσει το πρωί, αλλά ούτε και για να πάει στην τουαλέτα, δεν πέφτει σε λήθαργο μετά το μεσημεριανό φαγητό κι έχει φυσική αντοχή 30άρη!


Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας και σου υπενθυμίζω ότι σκοπός αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι να κρίνω αυτά που τρως, αλλά να σε ενημερώσω, μέσω της δικής μου ιστορίας κι εμπειρίας, τι είναι η Ωμοφαγική Χορτοφαγική Διατροφή, τι προσφέρει, πώς φτιάχνεται, γιατί είναι επιτυχημένη, γιατί είναι δύσκολη και πώς ξεπερνιούνται τα πρακτικά προβλήματα. Δεν θα σου γράφω σε κάθε άρθρο τόνους επιστημονικές παραπομπές για να πειστείς για την ορθότητα των λόγων μου, ούτε βεβαίως κρέμομαι από ιατρικές αναφορές και πληρωμένες μελέτες για να πειστώ η ίδια αν κάνω καλά ή όχι…Εγώ ακολουθώ και παρακολουθώ απλούς καθημερινούς ανθρώπους, που τρέφονται όπως εγώ και που μεγαλώνουν τα παιδιά τους όπως θα ήθελα να τα μεγαλώσω κι εγώ αν είχα…Βεβαίως παρακολουθώ και γιατρούς, υπάρχουν πολλοί που θεραπεύουν τον κόσμο με διατροφή και όχι με φάρμακα…φυσικά δεν τους ξέρεις, δεν ανήκουν στο ΕΣΥ και μάλλον δεν θα τους συναντήσεις ποτέ προσωπικά…μπορείς όμως να τους βρεις στο διαδίκτυο…έχουν το ίδιο πτυχίο ιατρικής με αυτόν που σε γεμίζει εσένα και το παιδί σου τόνους φάρμακα για ένα απλό κρύωμα!!!


Δεν θέλω λοιπόν να σε πείσω για τίποτε…θα ήθελα να τη δοκιμάσεις και να πειστείς ο ίδιος, αλλά εφαρμόζοντάς την με τα λιγότερα λάθη και με σωστή καθοδήγηση!


Δεν λυπάμαι αν σε στενοχώρησα και δεν λυπάμαι αν δεν με ξαναδιαβάσεις. Αλλωστε οι άνθρωποι που θα ήθελα πραγματικά να με “ακολουθούν”, θα μείνουν εδώ έστω και μετά το θυμωμένο αλλά πολύ ειλικρινές αυτό άρθρο…

 

 

Print pageEmail page