2/Jul/2013

5 Λάθη που γίνονται όταν κάποιος προσπαθεί να “κάνει δίαιτα”…

5mistakes1

Το να αλλάξει κανείς διατροφή και να χάσει βάρος δεν είναι πυρηνική επιστήμη, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουμε. Παρακάτω αναφέρω τα πέντε βασικότερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι προκειμένου να επιτύχουν  τον στόχο τους.

 

1. Αρχίζουν να τρώνε ”υγιεινά”

Παρότι αυτο ακούγεται πολύ ωραίο δεν είναι αρκετό. Το ”υγιεινά” είνα κάτι πολύ αόριστο, είναι σίγουρα διαφορετικό για τον καθένα και είναι κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει. Το να καταναλώνει κανείς βιολογικά προιόντα για παράδειγμα μοιάζει υγιεινό αλλά τα βιολογικά μπισκότα και τα κράκερς είναι εύκολοι τρόποι για να φάει κανείς άδειες και κακές θερμίδες και να ξεφύγει απο την πρόοδό του.

Αντιθέτως φτιάξτε ένα σχέδιο. Μερικοί κανόνες μπορεί να φαίνονται δύσκολοι αλλά χωρίς πρόγραμμα είναι δύσκολο να επιτύχεις και να κάνεις πρόοδο.

Επιλέξτε ένα πρόγραμμα, γράψτε το σε ενα κομμάτι χαρτί και ακολουθείστε το.

 

2. Ορκίζονται ότι τρώνε λιγότερο

Το τρώω λιγότερο είναι το ίδιο αυθαίρετο όπως το τρώω υγιεινά αλλα δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το σώμα μας είναι έξυπνο και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει το βάρος του. Το λίπος του σώματος είναι καύσιμο επιβίωσης και λόγω αυτού του δεδομένου εδώ και χιλιάδες χρόνια το σώμα μας νομίζει ότι το χρειάζεται. ‘Οταν πεινάμε το σώμα μας υποσεινήδητα μας παρακινεί να φάμε περισσότερο και να κινηθούμε λιγότερο χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε.

Αντί λοιπόν να υποθέτεις ότι τρώς λιγότερο χρησιμοποίησε ένα ημερολόγιο φαγητού. Το να γράφεις τι έχεις φάει σε κάνει να γνωρίζεις τις επιλογές σου και να έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να τις κάνεις καλύτερες. ‘Ετσι έχεις μια λίστα με το τι έχεις φάει και μπορείς να κάνεις αλλαγές στο μέλλον στην περίπτωση που δεν έχεις πρόοδο.

 

3. Εμπιστεύονται τις ετικέτες των τροφίμων

Όροι όπως υγιεινό, χαμηλά λιπαρά, ολικής άλεσης, 100% φυσικό, χορτοφαγικό και βιολογικό είναι απλά κάποιες από τις λέξεις που οι διαφημιστές βάζουν πάνω στα επεξεργασμένα προιόντα διατροφής. Θέλουν να σας πείσουν ότι αυτές οι τροφές θα σας οδηγήσουν σε απώλεια βάρους αλλά δεν είναι αλήθεια. Θα τρώτε πάρα πολλές “υγιεινές” τροφές και ακόμη θα παίρνετε βάρος!

Αντιθέτως να τρώτε 90% τροφές χωρίς ετικέτες ή τα συστατικά στις ετικέτες να είναι όλα αναγνωρίσιμα από τα παιδιά σας. Αν το παιδί σας δεν ξέρει ή δεν μπορεί να διαβάσει τα συστατικά μιας ετικέτας, μην αγοράζετε τη συσκευασία.

Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά χωρίς γλουτένη, ρύζι και φασόλια είναι δυσκολότερο να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες σε σχέση με τα περισσότερα συσκευασμένα προϊόντα και δεν χρειάζονται ετικέτες συστατικών και λεζάντες. Τα φαγητά που δεν έχουν ετικέτα θα έπρεπε να είναι ο στόχος για κάθε υγιεινή διατροφή.

 

4. Βασίζονται στην αεροβική γυμναστική

Δεν γνωρίζουμε ποιος είπε πρωτος ότι “δεν μπορείς να ξεπεράσεις μια κακή δίαιτα” αλλά είναι αλήθεια! Οταν τρέχετε, γίνεστε καλοί στο τρέξιμο και το σώμα σας προσαρμόζεται σε αυτό. Σύντομα είσαστε αποτελεσματικοί στο να καίτε πολλές θερμίδες και τελικά το σώμα θα θέλει να τρώει περισσότερο για να υποστηρίξει την άσκησή σας. Τελικά θα αρχίσετε να τρώτε λίγο παραπάνω χωρίς να το αντιλαμβάνεστε και μπαμ… θα σταματήσετε να χάνετε βάρος.

Αντί για μακροχρόνια αεροβική άσκηση, επιλέξτε άσκηση με αντιστάσεις, η οποία ενθαρρύνει το σώμα σας να καίει λίπος και να υποστηρίζει το κτίσιμο των μυών σας και των οστών σας. Βάρη, δράμια (kettle bells) και ασκήσεις με το βάρος του σώματος ενδείκνυνται για να κτίσετε ένα πολύ ωραίο σώμα.

Ασκήσεις με αντιστάσεις καίνε θερμίδες και την ώρα που γίνονται και αργότερα, την ώρα που κάνετε μπάνιο, ντύνεστε ή φεύγετε από το γυμναστήριο. Η αεροβική δεν το κάνει αυτό.

 

5. Εφαρμόζουν ημέρες ”ζαβολιάς”

Θεωρητικά μία τέτοια μέρα ακούγεται λογική. Στην πράξη όμως μία τέτοια ημέρα φορτώνει το  σώμα με πολλές άχρηστες και ανούσιες θερμίδες, ενώ οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το πόσες πραγματικά θερμίδες καταναλώνουν. Το ξέρετε ότι ο μέσος άνθρωπος σε δίαιτα υποτιμά την πρόσληψή θερμίδων την ημέρα της ”ζαβολιάς” κατά 429 θερμίδες κατά μέσο όρο?

Μία ημέρα ”ζαβολιάς” μπορεί να χαλάσει όλη την εβδομαδιαία πρόοδο και μετά από μήνες προσπάθειας, οι περισσότεροι άνθρωποι θα παραδόσουν τα όπλα αντί να καταργήσουν μία τέτοια μέρα!

Αντί για μία ολόκληρη ημέρα ”ζαβολιάς”, δώστε στον εαυτό σας ένα ελεύθερο γεύμα, μία κανονική μερίδα φαγητού ή/και γλυκού, απολαύστε το και γυρίστε στο πλάνο σας!

 

Print pageEmail page